top of page

Eerste indruk belangrijk? Hoezo?

Bijgewerkt op: 21 sep. 2022We hebben slechts enkele seconden de tijd om een goede eerste indruk te maken op anderen. Bij een eerste ontmoeting beslissen we razendsnel of we een persoon sympathiek en geloofwaardig vinden, en kunnen vertrouwen. We nemen die beslissing onbewust, meestal nog vooraleer de ander begint te praten. Ons grotendeels baserend op het non-verbale gedrag dat we kunnen detecteren: Hoe ziet iemand eruit? Hoe beweegt hij of zij? Is er al een vorm van contact (oogcontact, een geïnitieerde handdruk, ...)? etc.

Ook in onze zakenrelaties is die eerste indruk cruciaal. En onze non-verbale signalen zouden op dat moment 4 x meer impact hebben dan onze woorden.

Wij zijn ons meestal niet bewust van de non-verbale signalen die we de wereld insturen.

Ondersteunen uw signalen uw boodschap? Helpen ze u om uw doelen te bereiken? Of eerder niet? Misschien schaadt uw lichaamstaal wel uw 'personal brand' en saboteert u op die manier uzelf? Het loont de moeite om daar eens bij stil te staan.

De wetenschap toont aan dat het bovendien niet makkelijk is om mensen op andere gedachten te brengen. Eenmaal een waardeoordeel geveld, heeft men de neiging eraan vast te houden. Heeft u dus voldoende positieve signalen gedeeld tijdens die cruciale eerste seconden van de eerste ontmoeting, dan gaat uw boodschap makkelijker ingang vinden. Maar vertoonde u onbedoeld negatief non-verbaal gedrag, dan gaat u meer uw best moeten doen om geloofwaardig over te komen en impact te hebben. Belangrijk dus om controle te verkrijgen over de non-verbale signalen die u uitstuurt.

Kan je daar überhaupt controle over krijgen? Jazeker! Er zijn tal van non-verbale signalen waarmee je instant vertrouwen opbouwt en sterk kan connecteren met gesprekspartners. Deze kan je leren. Daarnaast dien je je bewust te worden van je eigen negatieve non-verbale gedrag - want jawel, we hebben allen zo ons eigen setje van negatieve signalen -, zodat je die signalen kan vermijden, zeker tijdens dat cruciale moment van de eerste indruk.

Het is een kwestie van bewustwording. En eraan te willen werken.

Wil je hierover graag meer leren?

Meer dan welkom op onze volgende tweedaagse Training in Non-verbale Intelligentie 24/11 en 15/1294 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page